• 066/21-66-21

  • 08:00 - 16:00

Sada je dostupna i aplikacija za mobilne uredjaje!

Get it on Google Play ???????? ?? Google Play

Fotogenična Srbija 2


Naša zemlja Srbija ima mnogo lepih kutaka koja su kao stvorena za uživanje i stvaranje uspomena zato smo odlučili da ti u ovom blog postu predstavimo još neka mesta koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.


Tara

Bujna priroda, najlepši vidikovci, prelepa jezera i gostoljubivi domaćini su samo neki od kvaliteta koje ima da ponudi ova raskošna planina na zapadnoj strani Srbije. Pored mnogobrojnih turističkih atrakcija i očaravajućih pejzažnih predela izdvojili bismo vidikovac Banjska stena i rečicu Vrelo i vodopad u Perućcu. Youtube

● Vidikovac Banjska stena nalazi se na oko 10 kilometara od Mitrovca.Svoj naziv Banjska stena dobio je po Banjskom vrelu koje je izbijalo upodnožju vidikovca i koje su stanovnici Tare čak i zimi koristili kao izvor tople vode. Izgradnjom jezera Perućac ovo vrelo je potopljeno ali stvorile su se mnoge nove mogućnosti kao što su vožnja brodom, kupanje u jezeru i sportski ribolov. Put do vidikovca je adekvatno obeležen a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosne ograde tako da možete bezbedno uživati u prelepom pogledu na veštačko jezero Perućac i kanjoj reke Drine.O tome koliko je ovaj vidikovac savršeno mesto za fotografisanje i stvaranje uspomena nema potrebe pričati :)

tara

● Rečica Vrelo i vodopad u Perućcu nalazi se na oko 13 kilometara od očaravajućeg turističkog naselja Mitrovac na Tari. Ono što rečicu Vrelo čini posebnom je dužina njenog toka koji čini samo 365 metara i zbog toga važi za jednu od najkraćih reka Evrope.Svojim vodopadom veličine 10 metara uliva se u Drinu. Predivna rekaDrina zajedno sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskih čuda prirode zauzela prvo mesto. Ukoliko posetite ovu prvu prirodnu lepotuSrbije nema greške da ćete ostati zadivljeni.

reka-vrelo

Vrnjačka Banja

Vrelo čini posebnom je dužina njenog toka koji čini samo 365 metara i zbog toga važi za jednu od najkraćih reka Evrope.Svojim vodopadom veličine 10 metara uliva se u Drinu. Predivna rekaDrina zajedno sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskih čuda prirode zauzela prvo mesto. Ukoliko posetite ovu prvu prirodnu lepotuSrbije nema greške da ćete ostati zadivljeni.Vrnjačka BanjaOva kraljica banjskog turizma, kako neformalno nazivaju Vrnjačku banju, smeštena je u Centralnoj Srbiji na samo 200 km od Beograda, 25km od Kraljeva i 7 km od Trstenika a o bogatstvu njenih lekovitih izvora zna se još od davnina. Medjutim, pored zdravstvenog turizma Vrnjačka Banja poznataje i po drugim zanimljivostima a one koje bi mi izdvojili su čuveni Most ljubavi i Rimski izvor Youtube

● Most ljubavi na kom je mnoštvo ljubavi ostalo zaključano poznat je još od davnina a legenda o njemu datira još iz I svetskog rata. Par godina pre ovog nemilog događaja zavoleli su se učiteljica Nada isrpski oficir Relja koji su se jedno drugom obećali na večnu ljubav, međutim ubrzo dolazi rat. Ljubav kojoj su se svi divili, nailazi na more prepreka. Relja odlazi u Grčku da služi svom narodu, ali tamo se zaljubljuje u mladu Grkinju i raskida svoje zaruke sa Nadom.O Relji se više ništa od tad ne zna ali nažalost priča o Nadinoj sudbinise nastavlja. Prevelika tuga koja ju je zarobila, nakon nekog vremenaje razboljeva i ona umire jako mlada.Mnoštvo devojaka potrešeno ovom ljubavnom pričom odlučuje da na mostu na kom su se Relja i Nada uvek sastajali zauvek zaključaju svoju ljubav kako ih ne bi stigla Nadina sudbina. Katanac pošto bi se zaključao, po pravilu i narodno verovanju, baca se ključ u vodu reke koja protiče ispod mosta “da ga odnese u duboko more i da niko više vezu ne može da raskine”.Ovaj most je idealno mesto za stvaranje ljubavnih uspomena koje možete zaključati na njemu ili samo zabeležiti divnim fotografijama.


2.-most-ljubavi-naslovna"

● Rimski izvor otkriven je još davne 1924. godine zahvaljujući mađarskom putopiscu, arheologu i etnologu Feliks Kaniću koji je u svom putopisu “Proučavanje rimskih spomenika u Kraljevini Srbiji” otkrio prve tragove ovog izvora. Na dubini od 2.40 metara otkrivena jevertikalna pravilno isklesana stena iz čijeg otvora je tekla topla mineralna voda. Kod izvora je nađeno 200 komada rimskog novca što dokazuje da su Rimljani zaista koristili ovaj izvor. Nakon završetkaDrugog svetskog izvor je bio pokriven betonskim pločama ali 1989. godine izvor se ponovo otkriva a nad njim se postavlja staklena piramida. Ova piramida kao i njeno bujno zeleno okruženje predstavljaju idealnu pozadinu za najlepše fotografije.


rimski izvor

Sremska Mitrovica

Kao jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji predstavlja značajan administrativni, privredni, kulturni i obraznovni centar Srema a samim tim i središte Sremskog okrug. Pored brojnih turističkih atrakcija koje ovaj grad na Savi nudi, izvdvajamo arheološko nalazište Sirmijuma sa Carskom palatom i rezervat prirode Zasavica YouTube


●Arheološko nalazište Sirmijuma i Carska palata 1957. godine u toku pripreme terena za izgradnju stambene zgrade.Radovi su zaustavljeni privremeno a potom i trajno kada su otkriveni masivni zidovi, ostaci grejnog sistema kao i podni mozaici.Otkrićem rimskog cirkusa(hipodroma kod Grka) u neposrednoj blizini palate pružio je argumente da objekat identifikuje kao carska palata.Danas se na lokalitetu može videti samo jedan deo imperijalnog kompleksa a većinski deo zidova i podova predstavlja stambeni deo palate.Unutrašnje dekoracije poput fragmenti fresaka, mozaički podovi, arhitektonska dekoracija od raznovrsnog kamena koji je dopreman sa raznih strana sveta svedoče o luksuzu u kom su živeli carevi ovog doba. Ukoliko si ljubitelj istorije obavezno poseti ovo mesto.


Sirmium38

●Rezervat prirode Zasavica nalazi se na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Ovaj čudesni rezervat ima površinu od 1825 hektara od čega je 675 hektara u prvoj kategoriji zaštite.Prostorom dominira rečni biotop, koga čini rečica Zasavica i pritoka Batar u ukupnoj dužini od 33,1km.Mirna i pitoma, kao reka ravnice, omogućila je opstanak brojnom i raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu. Da bi taj svet bio očuvan sama Zasavica i njeno priobalje stavljeno je pod zaštitu Države 1997. godine, kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog značaja. Legenda vezana za ovo čarobno mesto kaže da su u ovom rezervatu živeli zmajevi tako da se veruje da su ovaj rezervat očuvali zmajevi... ili to možda učinili ljudi koji su ponekad bili zmajeviti. Poseti ovo mesto i donesi sopstveni sud o istinitosti legende i lepoti ovog zaštićenog rezervata.


specijalni-rezervat-prirode-zasavica-sremska-mitrovica-19

Nadamo se da smo ti makar malo dočarali ova magična mesta u Srbiji ali njihova magija se ne može opisati rečima već se mora doživeti i zato te pozivamo da ih obavezno posetiš.

Obavezno zabeleži sve uspomene a ukoliko želiš zauvek da ih sačuvaš od zaborava to možeš uraditi po najpovoljnijim cenama na www.izradafotografija.rs